kosten vs investeringen

“Het verschil tussen een investering en kosten”

-Sandra Houvast-

 Als ondernemer ben je goed in je vak. Je staat met heel veel liefde in je salon. Je bent bekend met alle nieuwe methodes en houdt je vakkennis altijd goed up to date.

 Toch komen er tijdens het ondernemen ook wel eens termen voorbij, waarvan je niet altijd goed begrijpt wat ze betekenen. Dat gaat dan vaak over financiële termen of termen die in je boekhouding voorbijkomen.

 Ik wil je graag meer uitleg geven over financiële termen. En dat dan in Jip en Janneke taal, zodat jij precies weet wat er bedoeld wordt.

 Dit keer wil ik je meenemen in het verschil tussen investeringen en kosten.

 Deze twee worden vaak verward. Want wanneer spreek je nou over het doen van een investering en wanneer noem je een uitgave kosten.

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten zijn nodig om je bedrijf draaiend te houden. Zonder deze kosten is het niet mogelijk om omzet te maken of je salondeuren open te houden.  Deze zakelijke kosten kunnen we ook weer onderscheiden in inkoopkosten en bedrijfskosten. Inkoopkosten hebben direct invloed op de omzet en bedrijfskosten niet.

Inkoopkosten

Inkoopkosten zijn bijvoorbeeld kosten voor je salonproducten. Deze producten heb je nodig om een bepaalde behandeling in je salon te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan shampoo, verf, nagellak, huidproducten. Maar ook aan wattenschijfjes, handschoenen, reinigingssponsjes. Dus producten die je maar voor één behandeling kunt gebruiken en daarna moet vervangen. Ook producten die je in een webshop verkoopt aan jouw klant, zijn inkoopkosten. Deze inkoopkosten dragen dus bij aan je omzet. Zonder deze inkoopkosten zou jij geen of minder omzet kunnen draaien.

Bedrijfskosten

Daarnaast zijn er kosten die geen invloed op de omzet hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huisvestingskosten, telefoonkosten, kosten van abonnementen, afschrijvingskosten enz.

Deze kosten zijn er altijd of je nu wel of geen omzet draait. Of je salon nu wel of niet open is.

Ook zullen deze uitgaven niet leiden tot een hogere omzet.

Kosten die je in 2022 maakt, zullen ook in je cijfers van 2022 te zien zijn.

Daarentegen kennen we dus ook investeringen.

“Investering vs kosten”

Investeringen 

Investeringen zijn ook uitgaven. Maar investeringen gaan langer dan één jaar mee.

Bijvoorbeeld een website, een behandelstoel, specialistische apparaten, een werktafel en er zijn nog heel veel verschillende voorbeelden te noemen. Maar al deze verschillende voorbeelden hebben met elkaar gemeen dat ze langer dan één jaar meegaan én de investering exclusief omzetbelasting is hoger dan € 450,- geweest.

 Deze investeringen zullen ook bijdragen aan de opbouw of de groei van de onderneming.

Na verloop van tijd zullen deze investeringen minder waard worden en moeten deze worden vervangen. Om je als ondernemer voor te bereiden op een nieuwe investering, mag je de investering die je hebt gedaan in je boekhouding gaan afschrijven.

Afschrijven

Afschrijven doe je over een periode van 60 maanden, 5 jaar dus. Dus iedere maand gedurende de periode van 60 maanden, wordt jouw investering 1/60 deel minder waard.

In je boekhouding wordt dit ook daadwerkelijk geboekt. Hierdoor ontstaan afschrijvingskosten.

Ja je leest het goed… kosten. Deze afschrijvingen vallen onder jouw zakelijke kosten. Het fijne van afschrijvingskosten is dat je ze niet daadwerkelijk hoeft te betalen, maar wel moet reserveren. Zakelijke kosten zorgen ervoor dat je minder belastbare winst maakt. Door minder winst te maken, betaal je ook minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (bij een BV).

En doordat je minder belasting hoeft te betalen, heb je dus de mogelijkheid dit geld te reserveren in je potje investeringen.

Na 60 maanden is jouw potje investeringen weer aangevuld en kun je jouw versleten behandelstoel, behandelapparaat of verouderde website vervangen door een nieuwe.

En dan begint het cirkeltje weer overnieuw. De nieuwe investering mag ook weer in 60 maanden worden afgeschreven, zodat jij over 5 jaar weer geld gespaard hebt om een de investering te doen die op dat moment nodig is voor jouw bedrijf.

Fiscaal voordeel

Aan het doen van investeringen kan een fiscaal voordeel te behalen zijn. Als je in eenzelfde jaar meer dan € 2.401,- aan investeringen hebt gedaan, heb je een voordeel van 28% van je totale investeringen exclusief btw.

Let op dit bedrag geld in 2022 en kan per jaar aangepast worden en niet voor alle investeringen heb je recht op dit voordeel. Dit voordeel valt onder de KIA (kleine investeringsaftrek)

Goed dus om dit altijd even te checken bij je financieel adviseur.

In je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting zal deze aftrek in mindering gebracht worden op je winst, waardoor jij dus minder belasting betaald. En daar worden we toch blij van….

Conclusie

Kosten heb je nodig om je omzet te maken of je onderneming überhaupt te laten draaien. Kosten vallen altijd in de cijfers van het jaar dat je ze maakt.

Investeringen zijn nodig om je bedrijf of te starten of te laten groeien. Investeringen gaan langer dan één jaar.

<script type=”text/javascript”>
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement(“script”);r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName(“script”)[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,”https://prism.app-us1.com/prism.js”,”vgo”);
vgo(‘setAccount’, ‘223916013’);
vgo(‘setTrackByDefault’, true);

vgo(‘process’);
</script>