kosten vs investeringen

“Blijf ik alleen werken of ga ik taken uitbesteden”

-Sandra Houvast-

Je kijkt in je agenda en het zweet breekt je uit. Je staat de komende weken helemaal volgeboekt. Wat eens een wens was… een goedlopende salon, lijkt nu als een nachtmerrie te voelen.

Je salon zit overvol, jij hebt zelf nergens tijd voor. Niet om de randzaken in je salon te regelen, niet voor je gezin en laat staan even tijd voor jezelf. Om te ontspannen of even te sporten. Je merkt dat je niet lekker in je vel zit, je bent overprikkeld en gewoon heel erg moe.

Dat dit zo niet langer door kan gaan en het anders moet, besef jij je maar al te goed.

Maar hoe?

Waar begin je als je denkt dat het anders moet en geen tijd hebt om erover na te denken.

Grote valkuil

Altijd maar doorgaan is één van de grootste valkuilen van ondernemen. Geen tijd maken om aan je eigen salon en dus aan je toekomst te werken.

Als je hiervoor nu geen tijd in gaat plannen, zul je uitvallen, in een burn out terecht komen misschien wel. Dit wil je ten alle tijden voorkomen toch?

Dus pak nu je agenda en maak vanaf deze week minstens 1 uur vrij om aan je onderneming te werken. Het lijkt nu onmogelijk, maar dit is de enige manier om uit deze ratrace te komen.

 

Het is je gelukt!

Je hebt een uur vrijgemaakt in je agenda voor jezelf om over je bedrijf na te denken.

En ga in dat uur dan ook geen andere dingen doen. Maar ga wandelen of ga schrijven om na te denken waar je naar toe wilt met je salon. En hoe je je salon en je eigen tijd wil inrichten.

Bedenk ook welke taken er in jouw salon zijn en welke je misschien wel uit kunt besteden. En dan bedoel ik taken naast de behandelingen die je geeft. Denk aan boekhouding, social media, nieuwsbrieven schrijven, schoonmaken. Als je deze taken niet zelf meer hoeft te doen, geeft dit dan genoeg ruimte in je agenda?

Als dit zo is ga je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen voor die specifieke taak.

Is alleen deze taken uit handen geven nog niet genoeg voor jou of vind je het juist leuk om dit zelf te blijven doen, dan moet je verder gaan kijken naar de taken in de salon.

Wil je alleen blijven werken? Dan betekent dit een klantenstop en misschien wel een prijsverhoging.

 

Personeel aannemen?

Heb je de droom om je salon uit te breiden, ga dan eens nadenken hoe je dat wil.

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Bijvoorbeeld:

9

een samenwerking met een andere ondernemer

9

een medewerker in loondienst bij jou

9

een medewerker via payroll

9

een stagiaire die al wat verder in de opleiding is en jou kan ontlasten

Laat je bij deze keuze goed voorlichten door een expert, zodat jij exact weet wat de gevolgen van jouw keuze zijn en je niet voor verrassingen komt te staan.

Pas als je jouw plan voor de toekomst helder hebt, ga je stappen ondernemen.

En neem kleine stapjes. Je hebt het al druk genoeg dus probeer met kleine stapjes naar de toekomst te werken. Beter 10 kleine weloverwogen stapjes, dan 1 grote stap die later niet de juiste blijkt.

 

Kan ik dit betalen?

Natuurlijk komt ook het financiële plaatje om de hoek kijken als je werk gaat uitbesteden of iemand in loondienst neemt.

Zorg dat je goed inzicht hebt in je financiën. Dat je weet hoeveel omzet er maandelijks binnenkomt, wat er aan kosten uit gaat, wat jouw eigen salaris moet zijn en wat er vervolgens overblijft.

Als blijkt dat er niet genoeg winst overblijft om taken uit te gaan besteden, dan wordt het tijd om je te laten begeleiden in je financiën. Je werkt veel, maar óf de omzet is te laag, door vaak een te lage verkoopprijs, óf je kosten zijn te hoog.

Trek dit eerst recht voordat je verder gaat, anders zal dit in de toekomst voor nog meer stress gaan zorgen.

Ga proefdraaien!

Hou je nu maandelijks wel genoeg geld over, probeer dan in de periode dat jij nadenkt over de toekomst van je salon, alvast geld apart te zetten op een zogenaamde personeelsrekening. Als je iedere week daar een bedrag op zet wat je zou willen besteden om iemand in te huren, dan kun je vast wennen. Wennen aan het feit dat je dat geld niet meer tot je beschikking hebt.

Voelt dit goed en kom je nergens in geldnood? Dan kun je je plannen doorzetten.

Voelt dit niet goed omdat je nu niet al je rekeningen kunt betalen, dan is het echt heel verstandig om eens iemand met je mee te laten kijken in je financiën.

Hulp nodig bij het plannen maken voor je salon, de keuze te maken om met iemand samen te gaan werken of kom je er financieel niet uit?

Plan een gratis kennismakingsgesprek in om samen te brainstormen en te bekijken hoe ik jou kan helpen.

 

<script type=”text/javascript”>
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement(“script”);r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName(“script”)[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,”https://prism.app-us1.com/prism.js”,”vgo”);
vgo(‘setAccount’, ‘223916013’);
vgo(‘setTrackByDefault’, true);

vgo(‘process’);
</script>