“Ondernemen is nooit opgeven en blijven doorvechten”

Interview Bargje Boudens – Bibi’s Beauty & Supplies

Een groothandel in nagelproducten, opleidingscentrum voor trainers in de beautybranche en vroeger ook nog een salon. Bargje Boudens is een echte beauty ondernemer en heeft ondertussen met haar BIBI’S Beauty & Supplies een succesvol bedrijf. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn genoeg tegenslagen geweest. Bargje heeft nooit opgegeven en is blijven doorvechten. Ze nam alle hobbels die ze tegenkwam tijdens het ondernemen met volle kracht en overwon.

Een lange aanloop

Haar ondernemers avontuur is een lange aanloop geweest, vertelt Bargje. Ze werd op 19-jarige leeftijd aangestoken door haar zus en is op 24-jarige leeftijd officieel begonnen met ondernemen. Haar zus is inmiddels alleen schoonheidsspecialiste. Bargje wilde meer. Ze reageerde op een vacature als manager bij een beauty groothandel en van het een kwam het ander. Ze zette daar een opleiding op en startte de educatie inpandig bij een kappersacademie. Ze ontdekte dat zij dat nog leuker vond dan haar baan als manager en maakte daar werk van. Toen zij reageerde op een nieuwe vacature voor internationaal docent in de beautybranche bij een andere groothandel en ook werd aangenomen ging het in een snel tempo. “Ik heb veel van de wereld gezien en ontzettend veel internationale contacten, mensen en merken ontmoet”. Tijdens die reis ontdekte Bargje dat het ook anders kon en tijdens een crisis van het bedrijf nam Bargje zelf de touwtjes in handen, toen kon haar eigen avontuur beginnen.

 

Tip van Bargje: “Geef nooit op”

Een domper

Nadat een groot deel van de mensen waarmee Bargje destijds bij de groothandel werkte op straat stond, besloot Bargje het roer om te gooien. Ze huurde een locatie en startte haar eigen salon, groothandel en opleidingscentrum in een. Het ondernemen zat in haar. Toen bleef het stil. “In de eerste drie maanden had ik niets te doen, er kwam niemand.” En dat was confronterend en balen. “Ik zat op een sportlocatie aan een ingang waar dagelijks meer dan 400 mensen voorbij kwamen. Eerst had ik altijd mijn lamellen dicht, die ben ik open gaan zetten. Ik ben gaan flyeren en zorgde ervoor dat mijn werk zichtbaar was achter het raam.” Zonder enige klant zorgde Bargje ervoor dat mensen dachten dat het een druk lopende salon was. Ze zat achter haar tafel en maakte nail airt, af en toe nodigde ze een vriendin uit die tegenover haar kwam zitten, zo zagen mensen dat er bedrijvigheid was. “Er was geen social media, dus ik moest het anders doen.” En zo is Bargje gegroeid. “Mensen zagen wat ik deed en het viel op dat er wat te doen was, ik werd ineens interessant gevonden.”

Klein beginnen in het ondernemen

In het begin heb ik mijn klanten duidelijk gemaakt dat ik nog met een startprijs werkte en dat ik aan het oefenen was. Zo schepte ik geen verkeerde verwachtingen.” Dit heeft zeker bijgedragen aan haar groei vertelt Bargje. “Ik wist dat bepaalde klanten niet zouden terugkomen als ik mijn prijs zou verhogen, maar ik wist ook dat het wel zou werken.” Klanten die tevreden over je zijn zullen blijven en zo heb je ook weer ruimte voor nieuwe klanten. Bargje wilde uiteindelijk haar gewenste klant aantrekken, die voor kwaliteit gaat. Klein beginnen brengt je dus verder. “Soms is het lastig om in deze beautybranche op te werken tegen de grote merken. Merken poppen uit de grond en wij blijven volhouden, maar de aanhouder wint.”

 

Een storm

Toen de salon ging lopen werd Bargje overvallen. “Ik kwam in een burn out, omdat ik van maandag tot zondag aan het werk was. Van ‘s ochtends tot ‘s nachts. Mijn salon zat overvol, mijn opleiding zat vol en mijn producten begonnen te lopen.” Het ging dus opeens ontzettend hard. Waar Bargje het meeste van heeft geleerd in die tijd? “Ik werkte in die drukke tijd alleen, dat had ik nooit moeten doen. Ik had iets uit handen moeten geven.” Wat Bargje toen overkwam was een storm, ze wist niet hoe ze ermee om moest gaan. “Ik denk dat ik te jong was en te onervaren om zo veel tegelijk te doen. Ik pakte alles aan en zei overal ja op.” Dat werd haar valkuil. Tegenwoordig heb je veel coaches, dat heeft Bargje destijds gemist en raad ze op dit moment aan iedereen aan. “Ondernemen gaat niet over rozen, die klanten komen niet vanzelf binnenstromen en ook elke keer als het dan loopt kom je weer op een punt dat je keuzes moet maken waardoor je in een zone komt wat onveilig voelt. Zoek die hulp!”

 

Onderduiken

Na haar burn-out heeft Bargje een jaar lang een sabbatical genomen en is zij in Amsterdam gaan wonen. “Ik ben voor mijn gevoel een jaar ondergedoken, het was een vlucht vanuit de situatie waar ik in zat.” Ze kreeg een dochter en genoot van klein geluk. Daarna is Bargje samen met haar dochtertje teruggegaan naar Roosendaal en is alles beetje bij beetje weer gaan opbouwen. In een klein huisje herstartte zij haar salon. Ze ontmoette toen ook haar huidige liefde. “Hij was iemand die ik op dat moment nodig had. Ik had een sterke man aan mijn zijde nodig en dan zou het goedkomen. Dat blijkt.”

Het ging zeker niet vanzelf

Bargje bouwde alles steeds weer meer op. Ondertussen heeft ze geen salon meer, maar wel een groothandel met een webshop én een opleidingscentrum. Uiteindelijk is het haar gelukt wat haar droom was. Hoe zij haar ballen omhoog kon houden? “Ik had ineens een doel, mijn dochter.” Ook toen werkte Bargje net weer te veel. “Ik ben mezelf weer tegengekomen.” Nadat haar salon in haar kleine huisje niet meer paste, is zij een pand gaan huren. Een directe collega zou bij haar komen werken en zou met haar meegaan. Van de inkoop, tot boekhouding, verkoop, marketing en klantcontact. Alles moest gedaan worden. Met een pand van 2000m2 en een collega leek het perfecte plaatje geschetst. Tot het moment dat haar collega naar Afrika vertrok en daarna met het nieuws kwam dat ze de ziektewet in zou gaan. Bargje stond er weer alleen voor. “Toen zat ik in een pand van 2000m2 in mijn eentje.”

En of het nog niet erger kon ontstond er na al het harde werken en klussen tijdens de rebrand openings party in 2019 een grote brand. Toen was er niets meer.

Alles was afgebrand. “Ik dacht: alles is voor niets geweest, alle tijd die ik heb gemist van mijn kinderen was voor niets. Waarom heb ik dat gedaan”. Toch liet Bargje zich niet tegenhouden en gaf ze niet op. Ze begon opnieuw. “We hebben veel steun gehad, we hadden er eigenlijk geen zin meer in dus we hebben alle zin bij elkaar moeten rapen om door te gaan.”

 

Niet opgeven

Dat Bargje geen opgever is blijkt dus wel. Ze gaf niet op en nu drie jaar later staat alles waar ze van droomde. Ze werkt nu vanuit huis, focust zich veel meer op haar gezin, brengt haar kinderen naar school en in de middag is ze er voor hen. Bargje heeft gekozen voor datgene wat voor haar het belangrijkste is in haar leven. Daarnaast slaagde ze erin om een succesvol bedrijf neer te zetten. Dat talent voor ondernemen is nooit weggegaan. “Op het moment dat de brand ontstond werden mijn ogen geopend. Ik wist dat ik het anders moest gaan doen. Ik heb mijn zoontje direct van de kinderopvang gehaald en ben gaan genieten van mijn gezin. We zijn in onze eigen bubbel gekropen en zijn als gezin gegroeid. Daarna kon ik pas weer werken aan het opbouwen van mijn bedrijf.” Weet waarvoor je je keuzes maakt.

 

Vallen en opstaan

Bargje ziet zichzelf over vijf jaar allerlei trainers opleiden, zodat zij nog veel meer nagelstylisten klaar kunnen stomen voor het werk in de beautybranche. Op dit moment verkoopt Bargje haar producten al meer dan 5 jaar door heel Nederland en België inclusief verzending naar veel andere landen. Dit wilt zij nog verder gaan uitbreiden. “Ik zal wat meer achter de schermen werkzaam zijn, daar ben ik al mee bezig. Ik duw nu liever andere dames naar voren die er ontzettend hard voor werken en dat verdienen.” Het allerbelangrijkste vindt Bargje dat er een goed gevoel is tijdens het werken, geen dwang. “Kies wat je leuk vindt, waar je gelukkig van wordt. Zo niet? Dan stop je ermee. Dan blijft het ondernemen leuk en houd je het langer vol.” Met vallen en opstaan kom je waar je hoort te komen.

 

Benieuwd naar Bargje en haar bedrijf? Ontdek het hier!

 

<script type=”text/javascript”>
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement(“script”);r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName(“script”)[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,”https://prism.app-us1.com/prism.js”,”vgo”);
vgo(‘setAccount’, ‘223916013’);
vgo(‘setTrackByDefault’, true);

vgo(‘process’);
</script>