“Geen enkele ondernemer kan slapend rijk worden”

Interview Arie Klein, Creativo

Hij is al meer dan 35 jaar eigenaar van zijn kapsalon Creativo, daarnaast heeft hij twee barbershops opgezet én heeft hij de verantwoordelijkheid over een groot team van harde werkers. Arie Klein (56) is een echte ondernemer in hart en nieren en is vooral een flinke doorzetter. Naast ondernemer is Arie ook nog vader van twee dochters en geniet hij steeds meer van het mooie leven dat er bestaat naast werken.

Het zat er altijd al in

“Ik heb altijd de wens gehad om ondernemer te worden, mijn vader was ook ondernemer.” Vanaf het moment dat Arie naar school ging wist hij het zeker: hij wilde wat voor zichzelf doen. Gelukkig werd dat vanuit huis goed ondersteund en kreeg hij alle support. Tijdens zijn opleiding bouwkunde kwam hij erachter dat dat niet zijn ding was, hij wilde een verzorgende rol hebben. “Ik ben toen naar de kappersschool gegaan, eerst in Groningen en daarna heb ik het ondernemerschap gehaald. Ik ben toen op 22 jarige leeftijd voor mijzelf begonnen als kapper.” Ambitieus was Arie op jonge leeftijd dus al!

 

Tip van Arie: “Als ondernemer kun je het niet alleen en schakel je experts in om je te begeleiden in het ondernemerschap”

Een fijne houvast

Zijn vader was een fijne houvast in die periode. “Mijn vader wist dat er een kapper in het dorp ging stoppen, hij kende hem en zocht contact. Dat ging allemaal vrij snel. Ik had nog niet eens al mijn diploma’s en ineens had ik een pand.” Toch is Arie in het diepe gesprongen en het avontuur aangegaan. Zonder enige ervaring als kapper of als ondernemer. “Het was wel eng, je bent jong en je weet totaal niet wat je kunt verwachten.

Zijn vader begeleidde hem bij het financiële gedeelte en controleerde zo nu en dan of alles nog een beetje goed liep. “Ik ben toen gestart met mijn toenmalige partner en verder geen personeel, met de tijd kwamen er steeds een beetje meer mensen bij mij werken.” Zijn kapperszaak bleef groeien en op een gegeven moment betrokken zij de bovenwoning van het pand. In 2000 zijn zij naar een groter pand gegaan. “Ik vond dat geweldig, ik kon toen alles zelf helemaal inrichten.”

Onzekerheden

“Tuurlijk horen er onzekerheden bij zo’n proces”, zegt Arie vastberaden. Hij is in 2004 verhuisd  met zijn salon naar een oude kerk en deze getransformeerd tot een kapsalon. “Daar ging veel geld in, meer dan ik dacht moet ik eerlijk zeggen. Dat was eerst totaal geen succes, dus het was echt niet altijd rozengeur en maneschijn. Het heeft even tijd gekost voordat dat ook ging lopen.” Het leven als ondernemer is dus vallen en opstaan en blijven doorzetten.

“Het ondernemen vind ik veel te leuk, dus ik probeer vaak van alles uit. Maar niet alles is altijd een succes. Zo wilde ik een webshop beginnen, maar dat werkte helemaal niet. We verkochten niet goed en het verloop was ook geen succes. Ook dat hoort erbij.” Soms maak je keuzes waar je achteraf over denkt: dat was niet heel slim. Dat is volgens Arie dé manier om te groeien. Leren van je fouten.

 

Er is zeker wel geld te verdienen

Veel ondernemers in de kappersbranche geloven niet dat er goed geld te verdienen is. “Er is zeker wel geld te verdienen in de branche, het is vooral heel belangrijk dat je je dromen blijft volgen en risico durft te nemen. Durf je passie achterna te gaan.” Volgens Arie wordt hard werken beloond. “Slapend rijk worden dat overkomt niemand.” Arie is dus van mening dat je de juiste motivatie moet hebben. Als je gedreven bent, dan valt er in het kappersvak zeker geld te verdienen. “Ook ik had het soms moeilijk. Afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld wel wat tegenslagen gehad, maar als je echt wilt en je wilt je daarvoor voor de volle 100% voor inzetten dan kan het. Gooi niet meteen de handdoek in de ring!”

 

Een zware periode

De afgelopen jaren waren zwaar voor Arie. “Ik had dames met vaste contracten, moest veel loon betalen en had geen inkomen. Daarnaast had ik ook nog eens een tweede zaak gebouwd en daar bijna een ton in geïnvesteerd.” Het jaar 2019 en 2020 waren dus geen plezierige jaren voor Arie, maar toch bleef hij optimistisch. “Ik had goed contact met de bank en mijn accountant en gelukkig hebben we het gered. Het is heel fijn om een coach te hebben voor dat financiële gedeelte, dat raad ik iedereen aan.”

 Het is soms goed om even wakker geschud te worden, vertelt Arie. “Als ondernemer heb je op een gegeven moment een bepaalde tunnelvisie. Je eigen wereld is heel mooi, maar je moet wel verder kijken dan je neus lang is. Dan ga je pas dingen zien, anders groei je ook niet.” Dat is precies wat Arie de afgelopen jaren heeft gedaan.  

Werk met anderen en luister naar je onderneming

Als je volgens Arie alleen knipt in je eigen zaak, ben je zelfstandig kapper. Als je een echte ondernemer wilt zijn, dan moet je ook om je heen kijken en met anderen werken. “Ik vind dat ik dat zelf te weinig heb gedaan hoor.” Arie vindt het op dit moment vooral lastig om goed personeel te vinden, hij wilt met een betrouwbaar en fijn team werken en het is lastig om zulke mensen te vinden. “Ik wil wel uitbreiden, maar daar moet ik wel de juiste mensen voor hebben. Dus ik focus mij nu eerst op wat ik wel heb, als de tijd dan rijp is kan ik de vleugels wel weer verder uitslaan.” Arie geeft als tip om soms even een helikopterview te nemen, kijk waar je onderneming behoefte aan heeft. Ondanks dat je zelf misschien wat anders van plan bent.

 

Een coachende rol

Wanneer ik Arie vraag waar hij zichzelf over vijf jaar ziet, dan is hij daar vrij duidelijk in. “Ik denk dat ik de zaak dan heb overgedragen. Ik zou het fijn vinden als er een opvolger is en dat ik dan als coach vanaf de zijlijn meedoe.” Arie gunt een jong iemand zo’n mooie opstap en vindt het gaaf om zijn eigen bedrijven te blijven coachen en adviseren. “Ik wil vooral meer genieten van mijn vrije tijd en van het leven. Dat heeft er de afgelopen jaren wel eens bij ingeschoten. Ik was nooit thuis en altijd aan het werk. Het heeft me zelfs mijn huwelijk gekost.”

 

De juiste balans

Als hij terugkijkt op zijn ondernemersleven zou Arie bepaalde dingen dus wel anders doen. “Zo denk ik wel eens: ik was soms echt goed gek. Ik deed zo ontzettend veel tegelijk, dat had wel minder gekund. Het gaat om de juiste balans, en dat heb ik toen fout gedaan. Ik ga dat nu goed inhalen en genieten van de mooie dingen in het leven!”

 Wat Arie jou wil meegeven? Blijf je ontwikkelen als kapper en ondernemer! “Ga mee met de tijd, in de breedste zin van het woord. Investeer in jezelf als ondernemer en durf te gaan voor je dromen!”

 Benieuwd naar Arie en zijn bedrijven? Ontdek het hier!

 

<script type=”text/javascript”>
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement(“script”);r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName(“script”)[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,”https://prism.app-us1.com/prism.js”,”vgo”);
vgo(‘setAccount’, ‘223916013’);
vgo(‘setTrackByDefault’, true);

vgo(‘process’);
</script>